Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Rekordnagyot zuhant a hőmérséklet Szlovéniában - oda is betoppant a tél

Híreső
2024. április 23. 11:00
Closeup,Photo,Of,Household,Alcohol,Thermometer,Showing,Temperature,In,Degrees

Az időjárással kapcsolatosan nyugodtan mondhatjuk, hogy korai volt az öröm áprilisban, a nyári időszakban. Tudtuk, hogy nem ez a “normális”, vagyis, hogy hűvösebbnek kellene lennie, és azt is tudtuk, hogy megbosszulja majd magát a korán jött meleg. 

Thermometer,With,Both,Celsius,And,Fahrenheit,Scales,Placed,In,Fresh
Fotó: Dmitry Naumov

Nem csak idehaza, szinte egész Európában jelentkezett a korai nyár, vagyis a haszonnövények mindenhol fejlődésnek indultak. Majd ahogyan nálunk, Európa más tájain is visszatoppant a mindennapokba a tél. 

kép: Sewere-Weather-Europe

A hőmérséklet visszaesése mindenhol látványos volt. Kelet-Szlovéniában, Podčetrtekben azonban rekordmértéket is sikerült regisztrálnia a szakembereknek. Április 23 ról 24-re itt 27,2°C-ról 1°C-ra zuhant vissza a hőmérséklet, ami 26,2°C-os csökkenés. 

kép: Scott-Duncan

A hirtelen visszatérő fagyok sajnos jelentős károkat képesek okozni a mezőgazdasági termelésben, mely Európa-szerte az élelmiszerárak emelkedését eredményezheti. Hogy mekkora lesz a károk mértéke az attól függ, hogy az egyes területeken alkalmazott védekezési stratégiák mennyire bizonyulnak hatékonynak... 

 

 

télhőmérséklethideg