Április 29. Hétfő, Péter

A kávézacc tehet hatalmas szívességet a szennyezett földnek és a vizeknek!

Híreső
2024. április 15. 11:00
Coffee,Grounds,In,The,Shape,Of,A,Heart,In,Red

Mióta használunk nagyüzemi mezőgazdaságot, azóta jelentenek gondot az ott alkalmazott anyagok is. Ezek közül az egyik a bentazon, egy ismert növényvédő szer, melyről azóta bebizonyosodott, hogy az élő organizmusokra bizony káros, beleértve az embert is - akár megisszuk, akár belélegezzük, akár a bőrünkön szívódik fel. A felismeréshez azonban már csak akkor jutottunk el, mikor ez az anyag nagy mennyiségben volt jelen a környezetben. 

Unrecognisable,Woman,In,Casual,Clothing,Holding,A,Box,Of,Used
Fotó: DGLimages

Mit lehet vele kezdeni? A Paranái Szövetségi Egyetem kutatói egy kísérlet során nagyon érdekes felfedezést tettek. A cink-klorid és a kávézacc keveréke meglepően hatékonyan képes felszívni a bantazont, meg is tartva azt, így semlegesítve hatását. 

Preparing,Coffee,Close,Up.
Fotó: rzoze19

Ez a felfedezés pedig több szempontból is ígéretes - persze a kísérletet ipari körülmények közt is meg kell ismételni. Az egyik szempont, hogy jelentős mértékben csökkenhető általa a föld és a felszíni vizek szennyezettsége, a másik pedig a kávézacc körforgásos felhasználása. Ez utóbbi sem elhanyagolható, tekintve, hogy évente mintegy 6 millió tonna kávézacc megy a kukába... 

Coffee,Ground,,Coffee,Residue,Is,Applied,To,The,Tree,And
Fotó: Monthira

Persze a háztartások zacca másképpen is hasznosítható - ezt a kertbarátok már jól tudják. A komposztban is remek helye van, de savanyítja a talajt is, így például a rózsák esetében mulcsként is használható. A zaccban igen nagy mennyiségben vannak jelen kifejezetten hasznos anyagok, vagyis nagyon nem jó ötlet hulladékként tekinteni rá. A fenti lehetőséggel pedig egy újabb anyag kerülhetne vissza a természetbe, oda, ahonnan nem is lett volna szabad kiszakítani! 

zacckávéérték