Április 29. Hétfő, Péter

A föld alól a kertbe – egy betoncső új élete

Híreső
2024. április 15. 14:00
null

Gyerekkorunkban az építkezéseken sokszor találkozhattunk hatalmas betoncső-elemekkel. Persze már akkor sem lehetett volna ezekhez odamenni, de amikor csak alkalom nyílt rá, azért közelről is megnéztünk, kicsit bele is bújtunk ezekbe. 

 

A környezetvédelem fontossága okán egyre több építész igyekszik újragondolni a tereket - akár a külső, akár a belső terekről van szó, ahol a lehető legtöbb anyag újrahasznosított, a megoldások, amiket alkalmaznak mégis funkcionálisak és persze mutatósak is. 

 

Ilyen a “pipe dream” is, mely Alison Douglas tervező elgondolása, és amely a Melbourne-i Nemzetközi Virág és Kert Show első díját is elhozta. A tervező azokat a betoncsöveket gondolta újra, melyek gyerekként a mi fantáziánkat is megmozgatták. 

képek: Tim Turner

A kertben kaptak helyet, új életükben pedig holdkapuként szolgálnak, melyben pad és párnák kaptak helyet. A formavilág keleties hangulatot ad, a funkcionalitás nem is kérdéses, emellett pedig kuckós, intim teret lehet létrehozni az eredetileg föld alá száműzött betoncsövekkel. 

 

 

újrahasznosításkertbeton