Május 17. Péntek, Paszkál

Kegyetlen hétvége van az USA mögött - 60 tornádó tombolt csak pénteken

Híreső
2024. április 30. 11:00
null

Az Egyesült Államokban beindult a viharszezon, ami sajnos azt is jelenti, hogy egyre több és egyre erőteljesebb tornádóval lehet számolni. Bár a forgószelek nem ritkák a Közép-Nyugaton, de az erejük nagyon nem mindegy. 

Április 26-án pedig egy olyan tornádójárvánnyal kellett számolni, ahol előfordulhattak akár EF5-ös szörnyetegek is – a kárfelmérés végéig ezt még nem tudják megerősíteni. A rombolás azonban vitathatatlan, mely 5 államot érintett a leginkább. 

Összesen mintegy 60 tornádó csapott le, a legerősebbek Nebraska területén. Az épületekben és a környezetben esett károk jelentősek, több mint 20 000 háztartásban az áramszolgáltatás is szünetelt, sőt, Nebraskában egy vonat is kisiklott a viharrendszerek nyomán. 

kép: A-Beck-AP

Nemcsak tornádók csaptak le, hanem erős széllel is lehetett számolni a viharok miatt, sőt, 45 jégesőt ugyancsak jelentettek, melyek közt volt, ami citrom méretű jégverést is hozott magával. Az eseménysorban eddig 4 ember vesztette életét, de a romeltakarítás és a kutatások még folytatódnak, mivel több személy is eltűnt. 

 

 

 

USAtornádóhalál