Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

A méhlegelő nem gaz! Otthon, táplálék, természet!

Híreső
2024. május 03. 08:00
Many,Different,Flowers,Have,Been,Planted,As,A,Bee,Pasture

 A városi környezetben nagyon sokan szeretik a zöldet. Csakhogy ez az emberek egy jelentős részének a szemében a gondosan karbantartott gyepet jelenti. Ez azonban még akkor is nagyon kevés, ha annak nyírása nem hetente, hanem nagyobb időintervallumban történik. 

Red,Poppies,And,Other,Brightly,Colored,Flowers,Stand,By,The
Fotó: Dieter Kuhn

Ezek a füves részek ugyanis ökológiai sivatagok, nem nyújtanak táplálékot a beporzó rovaroknak, azok hiányában pedig a terület ökológiai szempontból haldoklik. Ennek ellenére sokan haragvó szemmel nézik a “gazos” területeket. 

Marguerites,And,Daisies,In,The,City,On,The,Tar,In
Fotó: Laura Ayleen

A méhlegelőkre elképesztően nagy szükség van, még akkor is, ha a szemnek ezek a területek nem tűnnek elég “rendezettnek”. Míg egy adott részen a vezető szerepet átveszik a vadvirágok, addig rendezetlennek tűnik, de ez a természet sajátja, beleszólni nem szabad! 

Nice,Colorful,Meadow,In,Summer,Time
Fotó: Tohuwabohu 1976

A vadvirágok többségbe kerülése idő, de a terület addig is rendkívül fontos. A méhek, lepkék és sok más beporzó számára is peterakó helyet, otthont nyújtanak, vagyis a “haszontalan” jelző egy picit sem illeszthető rájuk. A biodiverzitás védelem és elősegítése a városokban is kiemelt jelentőségű, a méhlegelők pedig ezeknek a törekvéseknek nagyon jó eszközei! 

virágrovarméh